Gotama Buda, MÖ 563-483 arasında Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ruhani öğretmen ve Budizm'in kurucusudur, asıl adının Siddhartha Gautama olduğu bilinir. Buddha, Sanskrit dilinde “ uyanmak, idrak etmek, bilinçlenmek” anlamına gelen “budh” fiilinin geçmiş zaman kipi olarak “uyanmış, bilinçlenmiş, aydınlanmış” anlamına gelir. Siddharta gerçeği kavramak, aydınlanmak uğruna evinden ayrılarak yedi yıl inzivaya çekilip çaba gösterecektir.
Budizm bazı kimselere göre bir din, bazıları için de sadece bir felsefe sistemidir. Ancak Budizm’in Hindistan’da yaygın ve temel bir inanç olduğu, Japonya, Çin, Tibet, Burma, Tayland ve Seylan’da 200 milyona yakın Budist’in bulunduğu düşünülünce, Budizm’i gerçek anlamda bir inanç sistemi saymak gerekir.
İyi yürekli, sevgiyle dolu, sınırsız hoşgörü sahibi, barışçı bir adam olan Buda, inancında “4 temel ilke” yi esas almıştır.
1- Hayatın örgüsü acılarla dokunmuştur. Zevk, sefa, eğlence boş hayallerdir.
2- Acıların kaynağı, doyumsuz yaşama isteği ve sınırsız, tükenmeyen,tutkulu isteklerdir.
3- Bu isteklerin öldürülmesi, en büyük düşman olan “ben” ve “bencillik” hislerinin yenilmesi gerekir.
4- Yaşama tutkusunu, kör isteklerini yenilgiye uğratan kimse “Nirvana”ya, yani mutluluk ve ebedi huzura kavuşur.
Gautama’nın ölümünden sonraki dörtyüzyıl boyunca, hakkındaki efsaneler ve gerçekler, onun diyalogları ve sözleri, yalnızca keşişler ve takipçilerinin hatıraları ile korunmuş ve bu nedenle o döneme ait hiçbir yazılı kayıt ya da sanatsal kalıntı bulunmamaktadır. Hindu Brahmins gibi erken Budistler, dini bilginin, taş veya ahşaba kazınamayacak kadar kutsal olduğuna inanıyorlardı. Bu yıllarda, Buda imgesinin açık gösteriminin tabu olduğu zaman, Buda’nın varlığını simgelemek için ana sanatsal araç Buddha’nın “ayak izini” göstermekti. Asya’daki ilk Budist resimleri bu izlerden oluşmaktadır. Ayak izlerinin devamını ise heykeller izlemiştir.
Buda heykelleri ise temelde duruşları, oturuşları ve el ve ayak pozisyonları ile birçok farklı mesajlar vermekte ve öğretinin farklı noktalarına vurgu yapmaktadır. Biz blogumuzda sizler için sitemizde gördüğünüz Buda heykelciklerinin verdiği mesajları paylaşmak istedik.
Gülen Buda
MiaMantra'nın gülen buda heykelleri için linke tıklayabilirsiniz.
Gülen Buda, Çindeki ismiyle "Milefo" Budizm'de Budizdhisattva Maitreya`nın (Geleceğin Budası) vücutlaşmış hali olarak kabul edilen kutsal bir figürdür. Söylenceye göre 10. yy.`da Çin`de yaşamış bir Chan (Zen) rahibidir. Genellikle sırtında keten bohçası, güleç ve koca göbekli bir figür olarak tasvir edilen Milefo, Çin`de cömertliğin, bolluk bereketin ve hoşgörünün sembolüdür. Japonya`da Hotei adıyla bilinen Milefo ``Yedi Şans Tanrısından`` (Shichi Fukujin) biridir. Feng Shui’ye göre evlerin bereket köşelerine evin ve hane halkının bereketini arttırmak için sıkça konulan bir semboldür.
Buda heykellerinin duruş / oturuş pozisyonları Mudra olarak adlandırılmaktadır; Mudra bir duruş, ellerin mistik tutuşu, bir mühür ya da bir sembol demektir. Yani mudralar zihnimizin ya da ruhumuzun belli alanına hitap etmekte ve buna uygun tesirler oluşturmaktadırlar.
Meditasyon Duruşlu Buda Heykelleri - Dhyana Mudra
MiaMantra'nın meditasyon duruşlu Buda heykelcikleri için linke tıklayabilirsiniz.
https://www.miamantra.com/Arama?1&kelime=meditasyon%20duru%C5%9Flu%20buda
Mutlak denge ve meditasyon el duruşudur. Eller kucağa dayanır ve başparmak uçları birbirine değer; meditasyon, iyileşme ve konsantrasyon egzersizlerini temsil eder.Feng shui öğretisine göre de Buda heykelciklerinin 'chi' enerjisi yani doğanın soluğu anlamına gelen evrensel yaşam enerjisi yaydığına inanılır.
Öğretici Duruşlu Buda Heykelleri - Vitarka Mudra
MiaMantra'nın öğretici duruşlu Buda heykelcikleri için linke tıklayabilirsiniz.
https://www.miamantra.com/Arama?1&kelime=%C3%B6%C4%9Fretici
Aklî, akılyürütme, tartışma mesajları vermektedir. Başparmak ve işaret parmağının oluşturduğu daire Yasa Tekerleği'nin işaretidir , eller öğretici duruşu ve bilgi akışını temsil eder.
Selamlama Duruşlu Buda Heykelleri - Namaskara Mudra
MiaMantra'nın selamlama duruşlu Buda heykelcikleri için linke tıklayabilirsiniz.
https://www.miamantra.com/Arama?1&kelime=selamlama
Selam, dua ve saygı mesajları iletmektedir; eller kalphizasında birleşmiş olarak ve yukarıyı göstererek kutsal enerji duruşunu temsil eder ve selamlamaya işarettir. Çoğumuzun en azından bir kez duymuş olduğu Namaste kelimesi selamlamak anlamında Namaskar fiilinden türetilmiştir.